АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Китай успішно провів випробування терагерцового зв’язку на далекі відстані

Читать на русском
Китай успішно провів випробування терагерцового зв’язку на далекі відстані
Китай успішно провів випробування терагерцового зв’язку на далекі відстані

Під час експерименту вчені з Китаю успішно передали відео у HD якості на відстань 1,2 кілометра.

Група дослідників під керівництвом Обсерваторії Пурпурної гори (PMO) Китайської академії наук (CAS) успішно провела новаторський експеримент з бездротової терагерцової передачі даних, надіславши відеосигнали високої чіткості (HD) на значну відстань. Про це повідомляє Interesting Engineering.

Експеримент проводився на астрономічній спостережній базі в субміліметровому діапазоні, розташованій понад 4000 метрів над рівнем моря на плато Цінхай-Сизан. Під час експерименту вченим вдалося "вперше у світі" успішно надіслати HD-відео на 1,2 кілометра, застосовуючи бездротову технологію зв’язку в терагерцовому діапазоні.

Як зазначає видання, терагерцові хвилі займають проміжне місце в електромагнітному спектрі між мікрохвилями та оптичними інфрачервоними частотами, їх довжини хвиль становлять від 3000 до 30 мікрометрів. Ця технологія надає значно ширшу смугу пропускання порівняно з існуючими системами зв’язку, що значно збільшує швидкість передачі даних.

"Наприклад, якщо розглядати мікрохвильовий зв’язок як двосмугову автомагістраль, то терагерцовий зв’язок, завдяки своїм більш широким і насиченим спектральним ресурсам, можна порівняти з розширенням цієї дороги до шести або восьми смуг", — пояснив представник Обсерваторії Пурпурної гори Китайської академії наук Лі Цзін.

Успіх китайських вчених особливо вражає через використання надпровідникових терагерцових приймачів. Команда вперше застосувала їх у системах бездротового зв’язку на великі відстані. Сигнали передавалися з надзвичайно низькою потужністю всього в 10 мікроватів. Для порівняння, це приблизно одна мільйонна частина потужності виходу звичайної базової станції мобільного телефону.

Попри слабкий сигнал, вченим вдалося передати HD-відео. Видання підкреслило, що завдяки високій чутливості технологія має величезний потенціал для майбутнього бездротового зв’язку. Зокрема, йдеться про розвиток 6G, передачу відео в реальному часі, передачу даних з високою пропускною здатністю та космічний зв’язок.

"Значущість технології надпровідникового виявлення, яку ми використали в цьому експерименті, полягає в її високій чутливості. Це як мати більш продуктивні автомобілі на цій більш широкій дорозі, практично без втрат енергії, що дозволяє сигналам поширюватися набагато далі", — зазначив Лі Цзін.

Водночас у виданні вказують, що для широкого поширення цієї технології потрібно вирішити деякі завдання. В першу чергу це стосується зменшення розмірів і вартості виробництва терагерцових пристроїв.


Теги: ВченіУченыеКитайКНР

Дата і час 07 жовтня 2024 г., 12:44     Переглядів Переглядів: 1412
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.094914