АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 19°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Картопля цієї зими може коштувати 50-55 гривень за кг, - аналітик

Читать на русском
Картопля цієї зими може коштувати 50-55 гривень за кг, - аналітик
Картопля цієї зими може коштувати 50-55 гривень за кг, - аналітик

Цієї зими картопля в українських супермаркетах може коштувати 50-55 грн за кілограм, прогнозує аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

Він зазначив в ефірі Українського Радіо, що наразі на гуртовому ринку середня ціна коливається в межах 19-22 грн, а в магазинах – 30-35 грн за кілограм. Таку ситуацію спричинили головним чином посуха і твердий ґрунт, які завадили в деяких регіонах повноцінно зібрати врожай. Водночас цибулі на ринку достатньо. Пропозиція моркви буде коливатися між цибулею та картоплею. Проте нас чекає ще підвищення податків, "тому якогось суттєвого зниження цін, на жаль, не буде," – зазначає аналітик. 

В Україні зростають ціни на овочі, зокрема на картоплю, цибулю та зимові сорти яблук. Що сталося з цінами на цю продукцію? 

Загалом пік кожного овоча залежить від місяця і періоду його вирощування. Але якщо говорити про картоплю, моркву і цибулю, пропозиція яких на сьогоднішній день повинна бути максимальною, то ціни не змогли знизитися сезонно. Це сталося через посуху, певну неврожайність, і навіть зараз ще намагаються дозбирати картоплю, що не є типовим. Зазвичай у цей період була максимальна пропозиція і ціна була значно нижчою. А нині частину продукції ще тільки дозбирують.

Із чим це пов’язано, це другий врожай?

Це не другий врожай. Це перший врожай, який не вдалося повноцінно зібрати через твердий ґрунт. Ця ситуація спостерігається переважно у Центральній і Східній Україні. Можливо, Західна Україна зазнала менших труднощів завдяки своєму клімату. Проте картоплю в невеликих обсягах ще дозбирують, і це вплинуло на ціну. Але навіть якщо цю картоплю зберуть, я не впевнений, що ціна суттєво знизиться. Оскільки ми наближаємось до періоду, коли на нас чекає значне підвищення податків, а також зростання цін на пальне, це вплине на логістику та перевезення до кінцевого споживача. Тому суттєвого зниження цін, на жаль, не очікується.

Видання "Європейська правда" пише, що картопля подорожчала на 200%. Ви погоджуєтеся з такими оцінками?

Грубо кажучи, це в 2 рази, а я б навіть сказав у 2,5 рази. Тому, що зараз середня ціна картоплі на гуртовому ринку сягає приблизно 19-22 грн за кілограм, а в супермаркетах вона вже коштує в діапазоні 30-35 грн. І це при тому, що ми тільки заходимо в першу половину жовтня. А що буде, коли буде зима? Тому тут дуже цікаво в плані того, що ціни, скоріш за все, з настанням холодів будуть зростати. Адже не тільки картопля, а й цибуля, морква також потребують додаткових витрат при зберіганні. Але якщо зі сховищами картоплі в цьому сезоні питання більш-менш вирішено, то з іншою продукцією (морква, цибуля, капуста) із цим трошки складніше. 


Теги: Продукты питанияПродуктипродукти харчуванняКартопляГопка Максим

Дата і час 09 жовтня 2024 г., 00:21     Переглядів Переглядів: 1430
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.080579